Прокурорите са изисквали от дружеството всички документи, свързани с договора, а

...
Прокурорите са изисквали от дружеството всички документи, свързани с договора, а
Коментари Харесай

Мини Марица-изток жертва на съмнителен сигнал. Кой опитва да саботира енергийната сигурност?

Прокурорите са претендирали от дружеството всички документи, свързани с контракта, а изпълнителният шеф инж. Илза Чинкова е призована като очевидец. Нейните показания са доста значими, тъй като ще дадат тенденция на следствието.

 

Става дума за контракт за експорт на лигнитни въглища, който е подписан през юни 2022 година с белградската компания „ Виром груп “ за две сръбски централи: Топлоелектрическа централа „ Никола Тесла 1 “ и Топлоелектрическа централа „ Никола Тесла 2 “, които се намират близо до сръбската столица. Такъв контракт се подписва за първи път с „ Мини Марица-изток “ ЕАД и с съображение е считан за сполучлив.

 

Договорени са за доставка 1.75 млн. тона въглища до края на контракта, който изтича на 30 април 2023 година До момента са превозени малко под 300 000 тона. Договорената цена е близо 10% по-висока от тази, на която четирите топлоцентрали в комплекса „ Марица изток “ в този момент изкупуват лигнитите въглища – към 88 лева./тон. Разплащането е обезпечено с акредитив, а превоза до Сърбия е за сметка на фирмата-купувач. За това оповестява starozagorskinovini.com. Според медията един от причините на подалите сигнала е, че продажбата на въглища е трябвало да стане по борсови цени, тъй като суровината е енергиен артикул. Имало също по този начин подозрения, че сдружението е ощетено.

 

Експерти обаче са безапелационни, че за на никое място по света няма борса за лигнитни въглища поради ниската им калоричност и високото им наличие на пепел и сяра. Борсите работят с високо качествени въглища. Отрича се да има и ощетяване на продавача. Обратно, договорката е преференциална, откъдето е да бъде погледната. Освен това договорът е координиран със Съвета на шефовете на БЕХ и с МЕ.

„ В оптималната степен сме защитили ползите на „ Мини Марица-изток “ ЕАД, както и ползите на страната. Спокойна съм. Лошо е, в случай че в създалата се обстановка има намесени стопански и политически претекстове “, е коментарът по случая на Илза Чинкова.

 

Към момента от управлението на „ Мини Марица-изток “ не са наясно кой е подал сигнала.

 

Прокурорската инспекция обаче се случва в миг, в който „ Мини Марица-изток “ ЕАД регистрира рекордно високи резултати. За деветмесечието е регистрирана облага от над 61 хиляди лв..

 

До края на 2022 година се чака и рекорден рандеман от 35 млн. тона въглища. Или казано в резюме – държавното въгледобивно сдружение е във финансова и икономическа непоклатимост спрямо предишни години.

 

Въпросът е кои са кръговете, които се пробват тъкмо в този миг да провокират напрежение в работата на сдружението? Какви са техните цели? Може би прокуратурата би трябвало да ревизира тъкмо това: кой има изгода да нарушава енергийната сигурност на страната в миг, когато близо до границите ни се води война, а в страната ни има икономическа и политическа рецесия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР